Gdzie zjeść i wypić w Przemyślu
12 sierpnia 2016
W okresie wakacyjnym częściej odwiedzamy kawiarnie, restauracje, puby, itp., a w Przemyślu i w innych miastach jest ich coraz więcej. Zainteresowanych ofertą gastronomiczną przemyskich lokali z pewnością zaciekawi „Informator o Zakładach Gastronomicznych” wydany w 1980 roku przez „Społem” Wojewódzką Spółdzielnię Spożywców Oddział Miejski w Przemyślu. Przeglądając informator młodsi przemyślanie mogą się dowiedzieć, a starsi z sentymentem wspomnieć, że ponad trzydzieści lat temu w Przemyślu kawiarnia Śródmiejska mieszcząca się przy ul. Tysiąclecia 33 polecała śniadania wiedeńskie i szeroki asortyment deserów, specjalnością restauracji „Adria” przy ul. Mickiewicza 6 były naleśniki po staropolsku i omlet z groszkiem, a przy ul. 3 Maja istniała cukiernia „Milusia”. Informator pouczał także, że dla usunięcia konfliktów z personelem zakładów (…) przy zakupie napojów alkoholowych obowiązuje równoczesny zakup dania podstawowego lub zakąski, a przy zakupach piwa w zakładach gastronomicznych kat. V-III oraz w kawiarniach obowiązuje zakąska.
Egzemplarz Informatora... znajduje się w spuściźnie Bogusława Gębarowicza (Teki inż. Bogusława Gębarowicza), sygn. 414.
Pliki do pobrania
Teki B. Gebarowicza- sygn.414- s. 9.JPG (1.52 MB)
Teki B. Gebarowicza, sygn. 414, s. 10-11.JPG (279.19 KB)
Teki s.12.JPG (332.28 KB)
Teki s.14.JPG (279.91 KB)
Teki s.16.JPG (439.99 KB)
Galeria
Rozwiń Metryka
Podmiot udostępniający informację: | |
---|---|
Data utworzenia: | 2016-08-12 |
Data publikacji: | 2016-08-12 |
Osoba sporządzająca dokument: | |
Osoba wprowadzająca dokument: | Ewa Grin-Piszczek |
Liczba odwiedzin: | 5867 |