XIX-wieczne przepisy na potrawy z jabłek
26 września 2018
28 września w Archiwum Państwowym w Przemyślu odbędzie się spotkanie Stulecie Niepodległości pod jabłonią, w czasie którego m.in. wysłuchamy prelekcji pt. 100 przepisów z jabłka na stulecie Polski oraz będziemy mieć okazję degustować wypieki z jabłek. W zasobie Archiwum zachowały się przepisy na potrawy z tych owoców, pochodzące z pierwszej połowy XIX wieku: jabłecznik (napój), krem z jabłek, budyń z jabłek, leguminę z jabłek, marmoladę z jabłek. Przepisy przechowywane są w zbiorze nr 842 Zbiór rękopisów prac naukowych i literackich w zasobie Archiwum Państwowego w Przemyślu.
Zachęcamy do udziału w spotkaniu oraz do korzystania z archiwalnych przepisów!
Pliki do pobrania
przepisy na potrawy z jablek.pdf (53.73 KB)
zesp842_sygn24_s1.jpg (416.78 KB)
zesp842_sygn26_s33.jpg (417.51 KB)
zesp842_sygn26_s34.jpg (416.52 KB)
zesp842_sygn26_s39.jpg (385.70 KB)
zesp842_sygn26_s40.jpg (460.33 KB)
zesp842_sygn26_s41_42.jpg (287.61 KB)
Galeria
Rozwiń Metryka
Podmiot udostępniający informację: | |
---|---|
Data utworzenia: | 2018-09-26 |
Data publikacji: | 2018-09-26 |
Osoba sporządzająca dokument: | |
Osoba wprowadzająca dokument: | Ewa Grin-Piszczek |
Liczba odwiedzin: | 2901 |